Ani v Liverpoole už nejedia stejky pred zápasom
Zmeny v stravovacích návykoch sa zaujímavo prejavili napríklad v anglických kluboch. Francúz Arsene Wenger v Arsenali kladie dôraz na celkový spôsob života hráčov, na ich výživu, predpisuje im dokonca, čo majú jesť. Na stáži v Liverpoole nám Patrik Berger hovoril, že keď v klube začínal, tak sa bežne stávalo, že hráči si pred zápasom dali stejk. S príchodom francúzskeho trénera Gerarda Hulliera a vôbec vplyvom kontinentalizácie tréningového procesu na Ostrovoch, ktorú priniesli európski tréneri, sa tento režim zmenil, pretože aj pri záťaži treba zohľadňovať stravné faktory.
Zloženie stravy by nemalo odčerpávať veľa energie, má ju skôr pripravovať, to znamená vytvárať také splodiny metabolizmu, ktoré sú z hľadiska dodávania energie organizmu výhodné. Práve preto sa preferuje uhľohydrátová strava, ktorá je nenáročná na spracovanie, a ktorej produkty dokáže organizmus veľmi rýchlo použiť na prípravu ďalšej energie pre športový výkon.
Nesmieme zabudnúť ani na pitný režim. Ak chceme, aby sa k svalu dostalo čo najväčšie množstvo kyslíka, musí byť aj prietok krvi plynulý a rýchly. Keď bude organizmus dehydrovaný, krv zhustne a prísun živín sa spomalí. Stáva sa to v záverečných fázach zápasu. Preto je hydratácia veľmi dôležitá a v tejto oblasti je zaujímavá predzápasová príprava, tzv. suprahydratácia. To znamená piť aj vtedy, keď nie sme smädní. Samozrejme, nesmú to byť drinky, ktoré sa dlho zdržiavajú v žalúdku a požadujú dlhšie spracovanie, musia to byť menej koncentrované nápoje.
L. Borbély